Fakta om sæbebær
- Sæbebær indeholder ingen former for tilsætningstoffer og kan derfor ikke blødgøre vandet. For at blødgøre vandet kan du med fordel tilføje almindeligt salt i tromlen, inden du fylder tøjet i maskinen. Du kan også tilføje klar eddike til skyllemiddelsskuffen – begge dele er med til at blødgøre vandet, så du helt kan undgå at bruge de miljøbelastende skyllemidler.
- Sæbebærrene efterlader dit tøj rent og uden duft, ønsker du duft til dit vasketøj kan du tilføje nogle dråber vaskeduft på posen inden du putter den i maskinen sammen med tøjet.
- Sæbebær indeholder ikke enzymer, optisk hvidt eller andre tilsætningstoffer og kan derfor ikke fjerne pletter, dårligt lugt og ej heller blege de hvide tekstiler. Her anbefaler vi, at du bruger vores naturlige pletfjerner til pletter, til at fjerne dårlig lugt kan klar eddike være effektivt, du kan eventuelt tilføje lidt i tromlen eller i skyllemiddelskuffen. Vasker du hvidt tøj, kan du med fordel tilføje et par skefulde natrium bicarbonat/bagepulver – dette hjælper til at blege tøjet mildt og naturligt.
- Du kan også lave din egen flydende sæbe og rengøringsmidler af sæbebær – læs her hvordan
Hvordan vasker jeg med sæbebær?
Sådan vasker du med sæbebær:
- Du putter hvad der svarer til ca. 4-5 stk hele bær ned i den lille medfølgende pose og snører posen sammen. Er tøjet meget beskidt kan du med fordel bruge lidt flere bær.
- Hvis du ønsker duft til dit vasketøj kan du tilføje nogle dråber vaskeduft på posen inden du putter den i maskinen sammen med tøjet.
- Fyld vaskemaskinen med tøj og put den lille vaskepose med sæbebær ind sammen med tøjet
- Efter endt vask gemmer du bærrene til næste vask – de behøver ikke at tørre før de bliver brugt igen.
- Når der ikke er mere sæbe tilbage, bliver skallen lys og tynd. Du kan herefter komme dem i komposten, bioaffaldet eller ud i haven.
Sæbebær kan bruges op til 5 gange
Sæbebærerne kan genbruges ca. 5 gange – vasker du på 60 grader eller derover kan de bruges færre gange. Sæbebærerne er mørke og tykke i skallen – du kan endda mærke saponinen som er lidt klistret. Sæbebærerne bliver tyndere og skallen indeni bliver lysere i farven efterhånden som sapinonen aftager. Når skallerne er helt tynde, lyse og du ikke kan presse mere saponin ud, kan de ikke bruges mere og kan du putte dem i komposten eller i haven hvor de gøder jorden.
Saponinen, naturens egen sæbe, bliver frigivet fra sæbebærrene i varmt vand. Hvis du vasker på lavere temperaturer kan du med fordel putte den lille pose med bærerne i varmt vand i 5 min, inden du putter dem i maskinen.
FAQ om sæbebær
Her har vi samlet de mest spurgte spørgsmål om sæbebær – sidder du med et spørgsmål som du mangler svar på, så skriv endelig til os.
Sæbebærrne er frugten fra træet Sapindus Mukorossi, også kaldet sæbetræet, som vokser i tropiske og subtropiske områder primært i Indien og Nepal.
Ja det gør de. Sæbebærrene indeholder det naturlige sæbestof, saponin som er et naturligt overfladeaktivt stof som mildt og effektivt kan fjerne og opløse snavs fra overflader.
Ja det kan de sagtens. De er helt naturlige og indeholder ingen enzymer eller skrappe kemikalier og kan derfor anvendes til alle slags textiler.
Sæbebær fungerer ikke som pletfjerner, da de kun indeholder naturens egen sæbestof. Ved pletter anbefaler vi at bruge vores naturlige pletfjerner, som mildt og effektivt fjerner pletter fra de fleste textiler.
Ja, det er fuldstændig det samme – nogle kalder sæbebær for vaskenødder, sæbenødder eller vaskebær. Det mest rigtige navn at bruge er dog sæbebær, da de er skaller fra en frugt.
For at give klarhed på dette spørgsmål, er man nød til at kigge på hele porcessen og sammenligner vi med et konventionelt flydende vaskemiddel, er det stadig mere bæredygtigt at vælge sæbebær.
Sæbebærrene håndplukkes og tørres i solen, hvor de herefter pakkes i hånden. De fragtes til Europa på skibe, hvilket er den mest CO2 venlige transport af gods.
Konventionelt vaskemiddel består af mange forskellige ingredienser som fremstilles forskellige steder og skal transporteres til en given fabrik som blander det med store maskiner. Det samme gælder for materialer til emballagen som ofte er af plastik.
Når vi anvender sæbebær er vi med til at støtte små virksomheder og arbejdskraft i landsbyer i den trejde verden – et er social og økonomisk ansvarlighed som er en anden og vigtig side af bæredygtighed.