Naturlig solbeskyttelse kan være et vidt begreb – her har jeg skrevet lidt om hvad naturlig solbeskyttelse betyder for mig, jeg håber du har lyst til at læse med.
Der findes et hav af forskellige solcremer, sollotions og sun sticks og der findes også en masse certificeringer som kan hjælpe dig som forbruger til at vælge den rigtige for dig. Vi har alle vores præferencer når vi er på udkig efter solbeskyttelse – nogle går efter allergivenlige, uden parfume, veganske, økologiske mm.
Er du på udkig efter en naturlig solcreme, som udelukkende består af naturlige ingredienser som er gode for både dig og naturen, kan det blive en udfordrende opgave. Mange producenter beskriver deres solcremer som “naturlige” og det er mange af dem langt fra. De indeholder som oftest et kemisk solfilter, som godt nok er godkendt i EU men som stadig kan være mistænkt for at være allergifremkaldende og/eller hormonforstyrrende.
Jeg er stødt på en solcreme til babyer, som har 4 certificeringer og hvor 100% af ingredienser stammer fra naturlig oprindelse. Solcremen indeholder blandt andet aluminium, som er et naturligt grundstof, men som ikke er særligt godt for os. Solcremen indeholder et fysisk filter uden nanopartikler, hvilket er godt for dig og naturen. Dette kan virke lidt misvisende, da aluminium ikke er en sund ingrediens at påføre kroppen (det er dette grundstof vi også gerne vil undgå i deodoranter).
Fordi en ingrediens er godkendt i EU gør ikke, at den er naturlig, allergivenlig eller ikke-hormonforstyrrende. Der findes mange forskellige certificeringer som hver især garanterer en given ting. Fælles for dem er, at de ikke garanterer, at produktet udelukkende indeholder naturlige ingredienser som hverken er skadelige for dig eller naturen. F.eks betyder certificeringen “Vegan”, at produktet er fri for animalske ingredienser – produktet kan stadig indeholde kemiske stoffer som kan være allergifremkaldende og/eller hormonforstyrrende eller ødelæggende for naturen. Svanemærket er din garanti for, at produktet indeholder så lidt miljøskadende ingredienser som muligt. Astma og allergi mærket sikrer, at produktet er allergivenligt – disse produkter kan dog stadig indeholde ingredienser som hverken er gode for dig og/eller vores natur.
Som forbruger, kan vi nemt blive forvirret og tro, at en given certificering dækker over mere end den egentlig gør. Her er “Vegan” og “økologisk” nogle meget gode eksempler. Når vi ser disse to ord tænker vi, at produktet må være naturligt, rent og sundt – det er bare ikke altid, at dette følges ad, desværre. Der kan stadig være unaturlige, miljøskadende og usunde ingredienser i produkter med disse to certificeringer.
Så hvad er en naturlig solcreme egentlig? For mig er det et produkt som indeholder så få ingredienser som muligt og som er fremstillet af naturlige ingredienser som er gode for os og naturen.
Det er lykkedes os at finde en leverandør som opfylder alle disse krav – det tog en del tid og research, men vi er ret begejstret for produkterne. Du kan finde Sun Lotion, som er nem at smøre ud – Sun Butter, som er vegansk og har en cremet konsistens – Sun Stick, som er god til de meget udsatte områder som næsen, kinderne og brystet. Emballagen er plastikfri og kan genanvendes eller genbruges.
Et naturligt produkt kan indeholde allergener. Er du allergiker, er det en god ide at tjekke indholdsfortegnelsen om du kan tåle de naturlige ingredienser.
Læs også Line Mailis’ blogindlæg om zero waste og vegansk solbeskyttelse lige her
Tak fordi du læste med.
Varme hilsner Marilena
Pingback: Vegansk, zero waste solbeskyttelse - LineMailis